Nieuwsbrief oktober/november 2016.

Zijn jullie al bezig om verlanglijstjes te maken?
Nog een paar weken en dan staan Sinterklaas en Kerst weer voor de deur. Wat dacht je ervan om een mooie hutkoffer cadeau te geven? Ik heb ze in alle soorten en maten en stuk voor stuk in uitstekende staat.

Na 1850 kregen slimme ondernemers door dat er ook geld te verdienen was aan koffers. Het waren in die tijd vooral de rijke mensen die het zich konden veroorloven te reizen en zij wilden dat in stijl doen. Er werden chique tassen en koffers van het mooiste leer gemaakt. In Engeland en Nederland zag je echter veel minder leren koffers. Daar werden de koffers gemaakt van respectievelijk koeienmaag en vulcaniet, een plaatmateriaal uit geperst papier van katoenvezels. Dit was goedkoper en lichter.
De kofferhandel kreeg begin 20ste eeuw een boost toen de immigratiestroom op gang kwam. In de jaren 20 en 30 nam iedereen een uitgebreide garderobe mee. De kledingkoffer was een soort mobiele inloopkast. Je kon je kleding aan hangers ophangen, je had aparte vakjes voor bijvoorbeeld je schoenen en ze zagen er ook nog eens heel mooi uit.

Tegenwoordig worden de hutkoffers vooral gebruikt om als decoratie in je huis neer te zetten of gebruikt om spullen in op te bergen. Ze zijn leuk om als salontafel dienst te doen, aan het voeteneind van je bed neer te zetten en je beddengoed in op te bergen. Als nachtkastje, als speelgoedkist voor de kinderen of als drankenkast. De mogelijkheden zijn eindeloos, maar een mooie hutkoffer is vooral heel decoratief.

In de loop der jaren heb ik er ook heel wat verzameld en ze staan door het hele huis. Een paar jaar geleden waren we in The Wizarding World of Harry Potter in Orlando. Voordat je op perron 9 ¾ (bekend bij alle Harry Potter fans) staat, loop je eerst door gangen met alleen maar stapels oude hutkoffers. Ik dacht dat ik gek werd en had ze graag meegenomen. En terwijl de één in films let op bijvoorbeeld de kostuums, let ik op hutkoffers of spuitflessen. Een kleine afwijking.

De afgelopen maand heb ik er weer mooie exemplaren bijgekregen met dank aan mijn vader. Zelf vind ik de kledingkoffer erg gaaf. Maar ja, ik heb er al zo veel en je moet een keer ophouden. Toch?

Tot volgende maand!

Groet,
Michelle

Share

volg ons

contact

Michelle Koolschijn
06-52 033 701
michelle@brocanteenaanverwante.nl